Nærkontakt med tiger og spenningen det gir

For mange dyreelskere fremstår kanskje tigeren som et av de mest spennende dyrene. Det er mange myter knyttet til den, og den er et dyr som de færreste av oss har hatt nærkontakt med. Tigeren er et stort og vakkert dyr, men samtidig et farlig rovdyr. Samtidig forhindrer ikke det, eller kanskje er det nettopp derfor, vår store fasinasjon for dette dyret. Tigeren stiller i samme klasse som løver når det kommer til status blant de som liker store rovdyr. Løven er dyrenes konge, men tigeren følger hakk i hel.

Tiger rush1

Fasinasjonen for tigrene

Tiger rush5Mange av oss er fasinert av tigeren, og den er benyttet mye i alt fra bøker, logoer, ordtak til østlig medisin. Mange filmer er også blitt laget om tigeren. Alt fra tegne- og familiefilmer til spenningsfilmer. For de aller fleste av oss er det den kontakten eller opplevelsen vi får med tigeren. Likevel slutter vi ikke å bli fascinert over den. Det gjør ikke folk som har stiftet nærkontakt med tigeren heller. Dette er nærkontakt av forskjellig slag. Noen har opplevd tigere på sirkus, men dette er tamme og «ufarlige» tigere som er vant til mennesker og opptrer deretter. Selv om det er fascinerende å se tigere i manesjen er ikke dette det samme som å se dem i en mer naturlig kontekst. Dessuten er dette med bruk av dyr på sirkus ganske så omstridt, og noe det nok blir slutt på. Mange steder i verden er det allerede vedtatt forbud om å holde sirkusdyr.

Tiger rush3

Nærkontakten gir et skikkelig kick

Et annet sted hvor du opplever tigere på nært hold er i mange dyreparker. Selv om tigrene heller ikke der er i sitt naturlige habitat, kommer de adskillig nærmere der enn på et sirkus. Samtidig er det også slik at dyreparker og andre større reservat som holder tigre, spiller en viktig rolle i det å bevare utrydningstruede tigerarter. Gjennom samarbeid og flytting av dyr arbeides det for forplantning og videre eksistens. Det er en annen sak enn det å oppleve tigeren på nært hold, men svært viktig.

Tiger rush 2For de av oss som har opplevd tigeren på nært hold i en dyrepark er det et minne for livet. Om du har hatt en glassvegg eller flere gittervegger mellom deg og tigeren, er det likevel noe som gjør inntrykk. Å se tigeren rett inn i øynene fra samme nivå er stort. Og høre den brøle høyt gir et skikkelig kick. Du kjenner adrenalinet rushe gjennom kroppen. Det er litt som den følelsen du får når du har tippet og sjekker resultatet og vinner! Eller når du sitter og ser på trekningen i lotto og det ene tallet etter det andre stemmer. Da bygger det seg opp en spenning og hele kroppen sitrer av spenning. Det er også det samme kicket du får når du sitter og spiller casino online. Spenningen du fylles med når du får en bonus når du spiller på nett. Å se en tiger inn i øynene og høre den brøle på kloss hold gir deg det samme adrenalinkicket som når bonuspenger eller noen ekstra gratisspinn blir dine. Du vet at spenningen ikke er over selv om du bare lukker øynene eller prøver å tenke på noe annet. Du vil bare ha mer. Du blir stående og se og beundre tigeren fordi du vil ha mer. Det samme skjer når du spiller. Spenningen gjør at du bare må se hva bonusen din bringer deg.

Tiger rushDen samme spenningen og kicket opplever du når du får skikkelig fysisk nærkontakt med tigrene. Er du på reise sørøst i Asia kan du besøke noen buddistiske templer hvor munkene holder tigere i fangenskap. Den følelsen du får når du er helt inntil en tiger og klapper den er den samme som når du for eksempel vinner en bonus eller lignende når man spiller online. Hjertet slår fort og du klarer ikke å la være å benytte deg av muligheten. Hvor bra dette egentlig er for tigrene kan diskuteres, og det er omstridt. Mange norske turoperatører velger å ikke tilby dette tilbudet til sine gjester. Tigrene holdes i fangenskap i huler eller grotter tilknyttet templene. Dette er en inntektskilde, men det er omstridt hvordan dette er for tigrene.

Den ultimate nærkontakten

Tiger rush4Enda større spenning opplever nok de få som faktisk har møtt en tiger live i sitt rette element. Den følelsen man får da, er det nok vanskelig å tenke seg hvordan er. Mange ville nok vært den forruten. For mange som opplever dette ender det jo også tragisk. Årlig blir mange mennesker drept av tigre der de finnes. Overlever du et slikt møte har du nok masse flaks. Da er sannsynligvis tigeren god og mett, for dens naturlige instinkt er å angripe for å drepe. Dette hender også årlig med tigre holdt i fangenskap. Tragiske hendelser hvor dyrepassere eller gjester blir drept fordi dyrene plutselig er der de ikke skal befinne seg. Og så har man også tragiske hendeleser hvor personer er så lite smarte at de klatrer over gjerder og inn til de store rovdyrene. Det ender sjelden godt.

 Tiger rush6