Liger og Tigon

Siden vi i vår forrige post diskuterte designer raser, og kryssavl mellom villkatter og tamkatter så er det et tema vi ikke kan komme utenom i denne sammenhengen. Noe som har blitt diskutert i mange, mange år både blant forskere og folk flest er hybrider. Altså hvor man kryssavler ville arter, enten med tamdyr eller to ville arter som normalt sett ikke ville ha paret seg. Det finnes hybrider med suksess, et muldyr for eksempel er et av dem. Et muldyr er esel parret med hest, men de er født sterile. Et muldyr er sterk som en hest, utholdende som et esel og er et hardtarbeidende arbeidsjern.

Tiger hybrider

løve tiger og liger

 

En av de mest sagnomsuste hybridene er Liger og Tigon. Som du sikkert skjønner av navnet er dette hybrider av tiger og løve. Forskjellen er at en Liger er krysset frem ved å pare en hann-løve med en hunn-tiger; mens en Tigon er motsatt – hunn-løve med en hann-tiger. Det kan diskuteres lenge om dette er etisk og riktig siden de to artene aldri ville møttes i vill tilstand og paret seg. Dessverre så er det flere uansvarlige ‘oppdrettere’ rundt om kring som fortsetter praksisen med å avle frem Ligere, og disse selges så for store penger til samlere med private dyrehager o.l. De er som oftest sterile fra naturens side, så de vil ikke kunne avle Liger på Liger – de vil alltid kun være første generasjon. Etter vår mening burde det i seg selv være et klart tegn fra naturen at vi bryter med prinsipper og grenser som Moder Jord har satt ‘stoppere’ på plass for å unngå. Der er en Liger-hunne i Russland som har født et kull, men da med løvefar og ikke en Liger hanne.

Hvorfor ønsker noen å kryssavle på denne måten?

liger størrelseperpektivEn Liger er et stort kattedyr, større enn både tiger og løve. De liker å svømme, noe som er karakteristisk for tigeren og sosiale som er et karaktertrekk for løver. De ville nok heller ikke ha overlevd i frihet og er avhengige av mennesket for å få nok mat. Grunnen til dette er at de er rett og slett for store og tunge til å kunne være effektive jegere. De er også notorisk late og blir lett ekstremt overvektige da de ikke orker bevege den tunge kroppen så mye, og siden de slipper jakte har de heller ikke naturlig motivasjon til bevegelse. Og det er jo egentlig litt trist siden både tiger og løve, separat sett, er noen av de aller beste jegerne i dyreriket. Og fordi mennesket blander seg inn i noe som naturen har ordnet og organisert ganske så godt så påfører vi dyrene lidelser og et unaturlig livsløp. Det har gjennom historien vært flere Ligere enn Tigoner, rett og slett fordi hann-tigeren er såpass mye større enn hunn-løven at svangerskapet blir vanskelig, mange unger blir født for tidlig til å overleve og det kan også medføre permanent sterilitet hos hunn-løven. Og ikke alle av de som blir født som hybrider er friske individer. De utvikler og har flere sykdommer enn sine renrasede kusiner, og de dør ofte i mye yngre alder. Igjen viser naturen oss at ikke alle katter kan avles på hverandre hist og pist.

Hvordan hjelpe

Det er mange myter om disse hybridene, og de som støtter praksisen sier at det kunne skjedd i vill tilstand også. Det er motbevist mer enn en gang at dette aldri har skjedd, og grunnen til at det ikke gjør det er samme grunn som mennesket ikke kryssavler oss selv med de store apene som f.eks gorillaer. Er det fysisk mulig å få til – ja. Ville det vært en god ide? Nei. Dyrene lever etter “survival of the fittest”-prinsippet og siden hybridavkommet ikke vil overleve, og dermed føre arten videre og hvertfall ikke være den sterkeste så legger de heller ikke energi på annet enn sin egen art og videreførelsen av denne. Den eneste plassen i verden hvor løver og tigre kan naturlig møtes er i Indias Gir Forest, og de holder seg som regel unna hverandre. De møtes ikke for å slå av en prat over et åtsel i skogen, og det er aldri registrert hverken Liger eller Tigon i dette området. En tiger vil alltid forsøke unngå en løveflokk fordi den vet at de kan gjøre stor skade, og det samme er faktisk sant den andre veien. Tigeren er større enn løvene og de har dermed en sunn respekt og avstand til hverandre slik at de kan dele området i fred og ro. Skulle du befinne deg på reise og bli invitert til private dyrehager og lignende (dette skjer spesielt i USA) med løfte om å få se hybrider (av aller arter) si høflig nei takk og send en melding til for eksempel WWF eller Big Cat Rescue slik at selv om man ikke kan lovlig stoppe kryssavlen, kan få en formening om hvor mange som finnes og hvor de er i verden.
liger2