Utdypende informasjon om Bengaltigeren

Vi har tidligere skrevet kort om bengaltigeren, og har nå fått forespørsler om å skrive mer utdypende om denne tigerarten, så her kommer det:

bengaltiger, tigercity.no
Portrettbilde av begaltigeren

Bengaltigeren, eller Panthera tigris tigris som den heter på latinsk, som vi skal ta for oss her på tigercity. Takk og lov har vi faktisk nylige data om denne tigeren, siden bengaltigeren ennå ikke er utdødd. Dessverre er den utrydningstruet, slik de fleste nålevende underarter av tigere er. Du vil finne bengaltigeren hovedsakelig i India, men det eksisterer også et lite antall bengaltigre i Nepal, Bhutan, Bangaladesh, Myanmar og noen steder i Kina. Den trives både høyt oppe i fjellene og i tropiske omgivelser som regnskog.

4 av 10 tigerarter er nå utdødd, mye grunnet jakt og avskoging. Bengaltigeren er i stor fare for å bli utryddet, selv om det er programmer igangsatt for å sikre dens eksistens. Inntil 1970-tallet, kunne man jakte på bengaltigere, men dette stoppet takket være den tidligere statsministeren Indira Gandhis arbeid med å stoppe dette med «Prosjekt Tiger». Nå vil du finne 60 % av alle bengaltigere i India. I 2010 anslo man at det var cirka 1700 bengaltigere i India, med 440 i Bangladesh, 155 i Nepal og 75 i Bhutan – noe som er ganske nedslående antall. Dessverre finnes det ingen data på bestanden i Kina.

Bengaltigerens utseende

Bengaltigeren kalles også for Royal Bengal tiger, muligens på grunn av dens rojale fremtoning. Hannbengalen kan bli så mye som 2 til 3 meter lang, og veie opptil 200 til 300 kg. Mens bengaltigerens kvinnelige motpart, kan bli så mye som 2,6 meter lange, og veie rundt 100 til 180 kg. De er kjennetegnet av den korte pelsen og har en rød/oransje-farget pels, og stripene er tynne og er svarte, brune eller mørkegrå. Det finnes også bengaltigere med hvit pels, disse ligner mye på albinoer, men er ikke det. Gyllen bengaltiger finnes også, og har som navnet tilsier, en lysere og mer gylden oransjefarget pels.

Hvit bengaltiger
Hvit bengaltiger

Jaktmetode

Kjært barn har mange navn, sies det – og dette kan med rette sies om bengaltigeren. For et annet kallenavn på den, er indisk tiger. Dette er den mest vanligste tigerarten, og rundt halvparten av alle tigerarter er bengaltigere. Denne arten anses for å være svært aggressiv, og lever i isolasjon fra andre tigre. De jakter om natten, og kan vandre i milevis for å jakte på sitt bytte. Deres viktigste næringskilder er bøffel, mindre elefanter og neshornkalver. Bengaltigeren er en ekstremt dyktig jeger, og kan ligge og vente i timevis for å fange byttet. Det anslås at de kan spise så mye som 27 kg på ett måltid.

bengatigeren jakter, tigercity.no
Bengaltigeren på jakt

Bengaltigerens fremtid

I 1972 ble «Prosjekt Tiger» lansert av den tidligere indiske statsministeren Indira Gandhi, for å sikre tigerens fremtid i India, for godt. Dessverre er det slik at den indiske befolkningen har vokst i takt med årene, og dette har truet bengaltigerens levevilkår. Krypskyttere jakter fremdeles på denne tigerarten, da flere deler av tigerens kropp selges for høye priser på det svarte markedet. Indiske myndigheter har opplyst at de bruker om lag 75 millioner amerikanske dollar på å beskytte tigeren, men noe usikkert er det om dette hjelper. Det man kan gjøre her hjemme i Norge er å støtte opp om naturvernorganisasjoner som WWF, som har et omfattende prosjekt på gang for å redde tigeren.

Indira Gandhi med en tigerunge
Indira Gandhi med en tigerunge