Tigeren i stua

Mange har nok ønsket seg en tiger eller en av de store kattene som kjæledyr hjemme. Men det er jo ikke så lurt å ha en gedigen villkatt hjemme i stua, men det finnes katteraser som har utseende og andre karakteristikker fra de stolte jegerne i det fri som er godt mulige å ha som kjæledyr. De er renrasede katter og er nok ikke så billige, og man må gjøre sin research og sørge for at man eventuelt kjøper en katt fra en respektert oppdretter. Og selv om vi alltid vil anbefale at de som ønsker seg katt henter en adoptivkatt fra sine lokale dyrevernforeninger hvor man kan gi løskatter og ‘de uønskede’ et nytt og bedre liv o.l, så ser vi i dag på 3 av disse fantastiske rasekattene. Alle tre er registrerte raser i Norge og det finnes oppdrettere.

Bengal

bengal cat adult

Bengalkatten har i de senere årene blitt populær blant katteelskere, selv om det enda ikke er så mange i Norges langstrakte land. De første Bengalene så dagens lys på 60-tallet og er et resultat av bevisst kryssavl mellom viltlevende leopardkatt og flere tamkattraser. Først med amerikansk korthår, men etter 1973 blandet man også inn siameser, egyptisk mau og burmeser for å oppnå det ønskede utseendet og personlighetets-karakteristikkene. Men historien om hybridkattene, er mye eldre enn det. Krysninger av asiatisk leopardkatt og tamkatter blir først nevnt i 1889, men den bevisste og planlagte kryssavlen startet først 70 år senere. Bengalen er nå forholdsvis stor, og en fullvoksen ukastrert hanne kan være rundt 10 kg.

Det er en slank, atletisk og muskuløs katt.Øynene kan være grønne, blå, blågrønne, brune eller gullgule og pelsen er kort, tykk og relativt tettliggende. Svært tett om den får gå fritt ute på våre breddegrader. Den finnes i en rekke farger med 2 ulike basismønstre, runde flekker (prikker) og marmormønstret (tabby). De er aktive, sosiale og flotte familiekatter.

Maine Coon

coons ginger and smoke

Om det er størrelsen på villkattene som fascinerer mest, så er Maine Coon den største tamrasen vi har. Denne vakre katten med sin lange pels og tufter på ørene har i løpet av de siste årene blitt svært populære i Norge og det avholdes nå utstillinger og vi har etterhvert gode oppdrettere av Maine Coon. Vi vet ikke helt hvor de stammer fra, eller hvor gammel rasen er. Det sies at Marie Antoinette hadde Maine Coon ved det franske hoffer – men offisielt regnes det som den første katterasen fra Amerika med opprinnelsessted Maine, på østkysten. Når det kommer til klassifisering og godkjente katteraser så er dette en gammel rase: Den ble først vist på en utstilling i Boston i 1878. En Maine coon utvikles langsomt og er ikke ferdig utvokst før i fire-femårsalderen. Hunnene pleier å veie omkring 4–6 kg, og hannene 6–9 kg, men det finnes større eksemplarer. Ekstremt store hanner kan veie opp mot 16 kg. og måle mer enn 120 cm fra nesetippen til haletuppen.  Av utseende kan den minne om vår egen Norsk Skogskatt, og er vennlige, sosiale og godt tipasset et liv sammen med oss mennesker. Det kreves pelsstell, selv om katten vil kunne gjøre det meste selv så er dette en katt du må venne til børsting fra kattunge stadiet. Om du i tillegg vil drive med utstilling kreves det mye håndtering slik at katten er komfortabel på utstillingen og rundt mye mennesker.

Egyptisk Mau

Mau adult

Med en toppfart på godt over 40 km i timen, så er egyptisk Mau den raskeste tamkatten. En gepard hjemme i stua er en aktiv katt, sosial og leken. De er også en av de eldste rasene vi kjenner til, med sitt sannsynlige utspring fra Egypt hvor katter ble sett på som guddommelige. De minner svært om kattene som er avbildet i egyptiske gravkamre med sine store ører og smale ansikt. De kommer i flere korte pelsvarianter, og de skal ha flekker som kusinene på savannen, leoparden. Flekkene er tilfeldige i størrelse og form. De er som regel i klar kontrast i forhold til grunnfargen på pelsen. Dette er en katt som må ha noe og aktiveres med, om de får gå fritt ute vil de alltids finne noe å leke med. Skal du ha dem som innekatt, så sørg for å ha noe ala et aktivitetsenter hvor de kan klatre, hoppe og leke. De er super sosiale og elsker menneskene sine og kan tidvis virke selskapssyke så dette er en katt som vil definitivt bli en naturlig del av familien.